Friday 4 August 2017

70 let ribogojstva na Tolminskem

Tolminski ribiči so poznali prizadevanja profesorja Franketa za ribogojstvo postrvi, še bolj pa morda lokalnega ribiča Frandoliča v Kobaridu. On je začel poskušati gojiti soške postrvi, nimamo pa podatkov o njegovih rezultatih. Verjetno je bila gojitev soške postrvi pretežka, vemo pa, da je Frandolič leta 1906 prinesel ikre potočne postrvi iz Bosne, jih izvalil in nato vlagal v Sočo. Imel je koncesijo za ribolov v Soči od Volarje do Trente z vsemi pritoki in je mnoga leta vlagal mladice potočne postrvi v vse te reke. V Krnsko jezero pa je vložil tudi jezerske zlatovščice in pisance. Takrat je bilo možno dobiti ikre potočne postrvi in tako poznamo, da je že pred prvo svetovno vojno bila majhna ribogojnica ob Bači v Hudajužni, še prej pa ob Idrijci v Idriji. Ribiči so bili prepričani, da bo zato več rib v rekah in bo boljši ribolov. Seveda niso mogli vedeti, da se bodo potočne postrvi skrižale s soškimi postrvi in ogrozile njihov obstoj.
Leta 1938 so Italijani zgradili hidroelektrarni v Doblarju in v Plavah. Zaradi dveh jezu so tolminske reke izgubile jegulje, zgradili pa so ribogojnico v Kobaridu, da bi izboljšali stanje s postrvi na Soči. Nimamo podatkov, kaj se je dogajalo v kobariški ribogojnici do konca leta 1947. Kobarid je bil od konca 2. sv vojne v coni A, ki so ga upravljali Angloamerikanci. S priključitvijo tega teritorija v Jugoslavijo pa je prišel tudi Kobarid z njeno ribogojnico v Slovenijo.
Izvršni svet LRS je dodelil kobariško ribogojnico Ribarskim zadrugam Tolmin, Idrija in Gorica. Nimamo podatkov, kaj se je dogajalo z gojitvijo rib v tej ribogojnici. Verjetno poslovanje ni bilo uspešno, saj je IS LRS kmalu ustanovil Zavod ribogojnice Kobarid. Leta 1956 je bil ta zavod vključen v Upravo gojitvenih lovišč LRS in leta 1961 v Zavod za ribištvo Ljubljana.
Prve podatke o vlaganju zasledimo v poročilu o delu ribarske zadruge za leto 1948. Poročilo navaja, da je bilo v Sočo in njihove prihodke vloženo 87.000 postrvjega zaroda. Gotovo so bile to potočne postrvi in verjetno so jih dobili v ribogojnici v Kobaridu.
V jeseni 1968 je ribiška družina prvič organizirala in izvedla smukanje soške postrvi v reki Tolminki. Ikre so bile oddane v valjenje v ribogojnico Ilirska Bistrica. Dve leti kasneje se je pričela vzreja soške postrvi v sodelovanju z RD Soča v vališču v Solkanu. Zarod je bil pripeljan v gojitvene potoke in po enem ali dveh letih so bile mladice izlovile in vložene v ribolovne reke.
Sodelovanje z RD Soča je bilo v redu, vendar so ribiči iz RD Tolmin vedno želeli zgraditi svojo ribogojnico. Dodaten vzgon je pomenilo odkritje čistih soških postrvi v Zadlaščici leta 1985. Ribiči so več let tudi iskali primeren potok za vališče. Do leta 1988 so že ugotovili, da je najbolj primeren izvir Zapolje, ker je voda vedno čista in vedno topla 11°C, tudi pozimi.
Problem je seveda bil denar. Turistični ribolov se je večal, a to ni bilo dovolj. Na srečo je prišla na pomoč sama soška postrv. Ko je bila odkrita edina reka, kjer so samo čiste soške postrvi, se je že gradilo hidroelektrarno na tej vodi. Nekaj kilometrov struge bo imelo manj vode in torej manj soških postrvi! Vodstvo ribiške družine se je zato pogajalo s podjetjem Soške elektrarne, ki je gradilo to elektrarno. Dogovorjeno je bilo, da bodo Soške elektrarne plačale stroške za izgradnjo objekta valilnice, ribiška družina pa vso notranjo opremo in inštalacije.
Valilnica je bila končana jeseni leta 1989 in že tisto zimo so se že valile ikre soških postrvi. Leta 1990 je bil že prvi dan zaposlen vodja ribogojstva in kmalu za njim še dva ribogojca. Uspeh je bil zelo dober in do danes se je v vališču vzredilo na milijone in milijone zaroda soških postrvi in kasneje lipanov.
Članom ribiške družine pa ni bilo všeč, da je treba pozimi vsako leto z agregatom izloviti mnogo plemenk, da bi pridobili ikre za vališče. Na srečo je spet prišlo v pomoč podjetje Soške elektrarne. Po prvi sv. vojni je bila v Zalogu ob Tolminki zgrajena prva elektrarna, ki je elektrificirala Tolmin. Po drugi sv. vojni pa ta elektrarna ni več delovala. Po letu 1990 pa je podjetje Soške elektrarne načrtovalo rekonstrukcijo te elektrarne in spet je prišlo sodelovanje z ribiško družino. Skupaj se je leta 1994 zgradilo hidroelektrarno in majhno ribogojnico. V to ribogojnico so se naselile plemenke soških postrvi in kasneje tudi lipani.
Ti uspehi so dali zagon vodstvu Ribiške družine Tolmin. Takoj so začeli razmišljati o večji ribogojnici, kjer bi vzredili tudi odrasle postrvi in lipane, ki jih je treba vlagati v reke med ribolovno sezono. Že pred letom 2000 so skupaj s Soškimi elektrarnami iskali možno lokacijo. Na koncu so sklenili, da bi se zgradilo ribogojnico nižje na Tolminki na desnem bregu in v tem času je bila lokacija za ribogojnico potrjena tudi za prostorski načrt Občine Tolmin.
Vodstvo ribiške družine je že leta 2000 pripravilo prvi projekt nove ribogojnice. Časi pa so se spremenili. Pred tem letom ribiške družine niso imele davkov, po letu 2000 pa je bilo treba plačati DVD in ribiška družina je naenkrat izgubila 20% dohodkov. Ni bilo več možno zgraditi nove ribogojnice in vodstvo je poskušalo dobiti sodelovanje z večjo ribogojnico, kamor bi dali naše mladice soških postrvi in lipanov v rejo. Že leta 2004, ko je bila Slovenija vključena v EU, smo pričeli sodelovati z veliko ribogojnico pri Osoppu v Furlaniji. Tam je ribiška družina kupovala vse šarenke za vlaganje v naše vode, istočasno pa smo tja prodali po 50.000 mladic soške postrvi in lipanov, ki bi jih po dveh letih kupili nazaj.
Po dveh letih je delovalo za lipane in smo odkupili za okrog tri tone lipanov, za soške postrvi pa samo prvič in zadnjič. Povedali so nam, da je njihova vzreja za soške postrvi pretežka. Naslednje leto pa je bilo konec tudi z lipani. Vodstvo ribiške družine je poskušalo dobiti sodelovanje z drugimi ribogojnicami, a ni bilo uspeha.
Že leta 2003 je vodstvo ribiške družine pričelo pripravljati projekt in poslovni načrt za novo ribogojnico, ker je računalo, da bo takoj po vstopu Slovenije v EU možno dobiti sredstva iz ribjega sklada. To se je zgodilo 1. maja 2004 in jeseni je RD Tolmin že predložilo svoj projekt Ministrstvu za kmetijstvo. Na žalost društva niso mogla dobiti ta sredstva, ampak samo podjetja. Ministrstvo je povedalo, da bo Slovenija dobila precej sredstva iz ribjega sklada v proračunu EU od 2007 do 2013, vendar bo možno dobiti ta sredstva šele leta 2009. Ministrstvo pa bo v EU zagotovilo, da bodo ta sredstva lahko dobila tudi ribiške družine.
Vodstvo RD Tolmin se je vsa naslednja leta prizadevalo, da bi pravočasno pridobilo parcelo in vse pogoje za gradbeno dovoljenje. Prvotni projekt ni omogočal pridobitev vodnega dovoljenja. Zato je hotelo kupiti ribogojnico v Kobaridu, ker je Zavod za ribištvo to predlagalo, a po več kot enem letu se je to izjalovilo. Za tem se je ribiška družina pogajala z lastnikom na parceli na levem bregu Tolminke, a je bilo predrago. Končno smo spet napravili projekt na desnem bregu Tolminke, ker nam je podjetje Soške elektrarne dovolilo, da se dobi odvzem vode pred elektrarno, kar je omogočalo dovolj velik padec in s tem zvišati teren za ribogojnico.
Konec leta 2006 pa nam je Ministrstvo za kmetijstvo sporočilo, da ribiške družine ne morejo dobiti sredstev. Vodstvu ribiške družine je bilo jasno, da bo možno graditi samo, če bo ustanovljeno podjetje. Trajalo je kar nekaj let in na Zboru članov leta 2011 je bilo ustanovljeno podjetje Faronika d.o.o.

Zadnji trenutek in z zadnjim denarjem se je leta 2014 začela graditi nova ribogojnica. Zaključena je bila konec junija 2015 in dve leti že deluje.