Thursday 1 December 2016

Pišem primorskim ribičem

Spoštovani kolegi ribiči, člani ZRD Primorske!

Vsem članom ZRD Primorske moram pisati osebno, ker je vam enako pisal g. Marko Lipovž, predsednik RD Renče, pisal pa je v glavnem o meni in o mojem značaju. Tako nedostojnega pisma še nisem videl. Ko med drugim pravi, da sem bojazljiv, mora biti gotovo g. Lipovž zelo pogumen, da napiše toliko klevet o nekom, s katerim ni še nikoli govoril.
No, pa poglejmo, kaj piše o meni:
-poveličujem RD Tolmin
-zaničujem druge članice RD
-slepo in trmasto vztrajam in želim voditi ZRD Primorske
-sem nespoštljiv, zaničevalen in nekorekten
-potrebno me je moralno obsojati
-izkažem namišljeno vodilno  vlogo RD Tolmin v upravljanju ZRD Primorske
-sem krivičen in bojazljiv
Dovolite, da najprej pojasnim o svoji vlogi v ZRD Primorske. Leta 2003 so me druge članice prosile, da prevzamem funkcijo predsednika ZRDP. Poleg tega so me tudi izvolili v UO ZRS. Najprej sem s pomočjo g. Svetom Prelovcem (RD Soča), g. Lojzetom Bizjakom (RD Koper) in g. Tonetom Jesenškom (RD Tolmin) pripravil Pogodbo in Statut ZRD Primorske, ki ju je skupščina potrdila. Ponosen sem, da smo takrat poleg tega naredili dve stvari: ustanovili smo fond soških postrvi in lipanov, kot drugo pa smo rešili jadransko potočno postrv iz Rižane.
Fond smo ustanovili zato, da so te ribe lahko dobile druge članice, ki jih niso imele. Od začetka je te ribe dajala samo RD Tolmin, kasneje pa nekaj postrvi tudi RD Ajdovščina.
Po mojem mnenju je bila rešitev rižank še bolj pomembna. S Fakulteto z biotehniko smo se dogovorili za projekt, da bomo raziskali postrvi v vseh rekah in potokih Primorske. Hoteli smo videti, ali so še kje genetsko čiste soške postrvi in ali so kje tudi jadranske potočne postrvi. Vse potočne postrvi v rekah Primorske so bile prinesene; iz atlantskih ali iz donavskih rek. Dobili smo jadranske postrvi v Rižani in je g. Dušan Jesenšek uspel dobiti dovoljenje za vzrejo teh postrvi, ki se jih lahko vlaga v Rižano. Že dolgo let uspešno sodelujemo RD Koper in RD Tolmin za njihovo vzrejo. Sicer pa ribiči kar vprašajte ribiče iz RD Kopra, kako čudovite so te ribe. Če se kdo potrudi, jih lahko vidi kot plemenke v mali ribogojnici v Tolminu.
Na koncu mojega mandata, tako v ZRD Primorske kot tudi v ZRS, nisem hotel nadaljevati, ker sem imel dovolj dela v RD Tolmin. Člani ZRDP so v RZS izvolili g. Berlota, v ZRDP pa so hoteli, da nadaljujem. Skoraj sem ostal predsednik ZRDP, a mi je uspelo dobiti g. Marjana Repanška iz RD Idrija in na moj predlog je bil na skupščini ZRDP izvoljen za predsednika in odlično je opravil svoj petletni mandat. Članice ZRDP so za njim izvolili g. Berlota, verjetno zato, ker je bil istočasno član UO RZS.
Jaz o ZRDP nisem več razmišljal, saj sem imel dovolj dela in veliko problemov v RD Tolmin. Visoke funkcije me nikoli niso zanimale, bolj pomembno mi je, da nekaj pametnega narediš. Zakaj je dal ostavko g. Berlot ne vem in zakaj je bil dogovorjen g. Costantini za predsednika, ne vem. Ravno takrat sem dobil možgansko kap in nekaj mesecev sem bil v bolnici in doma, bil pa sem prepričan, da ne bom več niti predsednik RD Tolmin, še manj pa nisem razmišljal, da bi vodil ZRD Primorske, kot si predstavlja g. Lipovž!
No, ker g. Lipovž toliko govori, kako so vse članice ZRDP enakovredne, se strinjam. Takoj po prvem njegovem pismu, je zahteval UO RD Tolmin, da morajo vse članice plačati enako članarino. Saj moramo biti enakovredni, kajne g. Lipovž? UO RD Tolmin je zahteval, da moram to predlagati na prihodnji skupščini ZRD Primorske, a kot veste, do tega ni prišlo. Že prvo pismo g. Lipovža je člane našega UO razburilo. Vsi so poznali, da je delovanje ZRDP normalno in vsako leto se opravi vse delo po programu; tabor mladih ribičev, liga tekmovanja članov in mladincev in izobraževanje. Ravno tako je bilo do takrat skrbno gospodarjenje, saj je trenutno na računu ZRDP nad 12.000 EUR.
Po drugi strani so člani UO kritizirali, da g. Costantini ni pravočasno skliceval UO in skupščino ZRDP. To za predsednika ni primerno. Tako jaz, kot vsi drugi v RD Tolmin, bi bili veseli, da se izvoli drugega predsednika. Če bi to predlagal normalno v skladu s statutom g. Lipovž, bi mi ne imeli nič proti temu. Ker vem, da je sedaj on neformalni vodja ZRDP, bi bilo lepo, da bi korektno sam kandidiral in mi bi ga podprli.
In kaj je on naredil? Kolikor sem slišal, je tajno sklical alternativno skupščino dovolj članic ZRDP in predlagal nove funkcionarje UO. Veste g. Lipovž, ker vedno govorite o enakopravnosti vseh članic ZRDP, ali je bila RD Tolmin enako enakopravna, ko je izvedela v prvi sekundi, da je nekdo kandidiran za predsednika in že v naslednji sekundi je bil izvoljen!? In proti sta bila samo delegata RD Tolmin. Res neverjetna demokracija, 40% primorskih ribičev ne sme vedeti, kdo bo naš novi predsednik!
Ko je bila ta skupščina končana, nismo mislili ne jaz ne drugi člani UO RD Tolmin, da bi veljavnost te skupščine ugovarjali. Že prvi naslednji delovni dan pa je novo vodstvo ZRDP začelo z mobingom nad g. Costantinijem in je hotelo takoj dobiti ves arhiv in žig  ZRDP. Vedel sem, da je bila že ta skupščina nelegalna glede na Zakon o društvih in na Statut ZRDP, zato pa sem od g. Costantinijem zahteval, da mora on delati zakonito. Arhiv in žig bo lahko predal novemu predsedniku, ko bo ta registriran in ko bo dobil zapisnik skupščine. Ni pomagalo, g. Costantini je hotel kljub temu vse oddati. Zato sem predlagal UO RD Tolmin, da sprejmemo sklep, da stari predsednik ne sme ničesar oddati, dokler ne bo registriran nov predsednik.
Kljub temu je hotel g. Costantini še vedno peljati vse. Zato sem moral iti do advokata, da je pripravil pravno mnenje o tej zadevi in zelo hitro sem sklical sejo UO RD Tolmin. Na koncu smo bili na UO enotni, da smo enakopravna članica ZRDP in ne smemo dovoliti tako nezakonito delovanje. Sklep UO RD Tolmin ste vsi dobili.
Moram pa še nekaj povedati članom ZRD Primorske. G. Lipovž ves čas govori o 2.000 EUR za proslavo o 60 obletnici ZRDP. Ko smo imeli 50. Obletnico, sem jaz pripravil zbornik, ki ga verjetno lahko vidite v vaših RD in upam, da jo bo še kdo v ZRDP pripravil za kakšno obletnico. Poleg tega smo pripravili veliko proslavo v Ilirski Bistrici. Za  60. Obletnico ZRDP ni nihče pripravil ne zbornika in ne proslave, hvala bogu da je vsaj g. Costantini pripravil 61. obletnico. Jaz takrat sploh nisem o tem razmišljal, bil sem namreč predsednik organizacijskega odbora za odprtje nove ribogojnice v Tolminu. Ne spomnim se, kdaj me je takratni predsednik ZRDP, g. Costantini prosil, da bi zraven imeli tudi proslavo ZRDP. Povedal sem mu, da to lahko naredimo, seveda za normalno ceno. Če bi me bil kdor koli iz ZRDP poklical, da ta cena ni sprejemljiva, bi mu bil povedal, da pač potem te proslave pri nas ne bi bilo. Že tako smo imeli cel tisti dan pri nas nad 500 ljudi in vsi so lahko poleg drugega jedli in pili. Sicer pa smo ob velikih finančnih problemih tudi tistega leta plačali v ZRDP 3.600 EUR, torej precej več, kot je stala proslava ZRDP.
Poleg tega je g. Lipovž napisal, da je bilo za lansko skupščino »enormno plačilo gostinskih uslug …in sicer bilo je plačanih 44 kosil.« Preveril sem. V gostilni »Pri Mimici« na Vogrskem je bilo plačanih 20 kosil in nekaj pijače za skupaj 255,20 EUR. Veste g. Lipovž, vaša resnica je zelo šepava!
»…zaradi bojazni, kaj bo novo vodstvo odkrilo v finančnem poslovanju ZRDP«, kot govori naprej G. Lipovž, moramo pa res postati malo bolj previdni in bom predlagal UO RD Tolmin, da na naš račun naročimo uradno revizijo finančnega poslovanja ZRDP. Za vsak slučaj!
Vsem primorskim ribičem želim srečo in radost za nove praznike in veliko veselja pri ribarjenju v 2017.
Lepo pozdravljeni.

Lucijan Rejec