Sunday 30 October 2016

Kako se napravi ribiški puč

Na 22. Seji Upravnega odbora Ribiške družine Tolmin so me nekateri člani kritizirali, da jim nisem poslal informacije, da je Nadzorni svet imenoval novega direktorja. To je moja krivda, res pa sem imel takrat druge zadeve in nekaj časa se nisem ukvarjal z našo ribičijo. Da se našim članom UO odkupim, bom opisal, kako se je napravil v petek, 28.10.2016 puč na skupščini Zveze ribiških družin Primorske.
Od predsednika ZRD Primorske so prišla vabila za Upravni odbor in skupščino v vseh 8 ribiških družin Primorske. V UO sta predsednik, tajnik in 8 predsednikov Ribiških družin Primorske in njihova seja je bila sklicana za 28.10.2016 ob 16:30 v gostilni »Dule« v Batujah v Vipavski dolini. Zbor skupščine, kamor pošlje vsaka primorska družina dva delegata, naj bi se začela na istem mestu ob 18:00.
Kmalu za tema vabiloma je prišlo v pisarno RD Tolmin v petek, 21.10.2016, več pisem iz RD Renče; za predsednika RD Tolmin, za predsednika ZRD Primorske in za predsednika Nadzornega odbora ZRD Primorske. Jaz sem vzel pismo za mene (predsednik RD Tolmin) in jo prebral. RD Renče je zahtevala, da se spremeni dnevni red skupščine in sicer, da se odstavi predsednika ZRDP in predsednika NO ZRDP. Oba predsednika naj bi bila negospodarna in nedemokratična, ker menda nista dovolila RD Renče inšpekcijo gospodarjenja v knjigovodstvu. Poleg tega predsednik ZRD Primorske že dolgo ni sklical seje Upravnega odbora. Vsako leto dobi ZRD Primorske iz osmih družin nekaj čez 8.000 EUR. Sredstva se porabljajo za nekajdnevni tabor ribičev mladincev Primorske, tekmovalna liga za ribolov ribičev mladincev in srečanja ribičev mladincev. Poleg tega je skupno organizirano izobraževanje novih ribičev, da lahko napravijo izpit. Druga sredstva so porabljena za seje UO in enkrat na leto za skupščino, največ za potne stroške in za večerjo po skupščini. Poleg tega se konec leta odobri nagrado tajniku 1.200 EUR, mentorju mladincev 600 EUR in enako vodju tekmovalne lige. Predsednik ZRD Primorske in predsednik NO ne dobita nič. Naša, tolminska družina ima največ članov in zato prispevamo kot članarino nekaj pred 3.600 EUR, torej okrog 40%. Poleg tega pa smo že leta 2003 predlagali, in vsako leto damo drugim družinam 5.000 soških postrvi in 2.000 lipanov; če bi jih morali drugi plačati, bi to znašalo 6.000 EUR.
No, jaz poznam te homatije in sem mnogokrat te puče slišal iz drugih ribiških družin. Ko sem prebral to pismo sem se namuznil, sem jo kopiral, enako tudi ves material za skupščino in vse je bilo pripravljeno na isti petek. Tajnica je to gradivo poslala vsem članom UO Tolmin. Jaz sem namreč sklical sejo našega UO za četrtek, en dan prej kot bo skupščina ZRD Primorske. Naš UO mora njihovo gradivo poznati in sprejme določene sklepe, če je potrebno in imenovati mora dva delegata za skupščino. Dva sklepa sta bila sprejeta in sicer za neke spremembe v tej druščini. No, vsebinske spremembe niso prišle na vrsto.
V petek popoldne je bilo lepo, sončno in toplo popoldne. Na take zadeve lahko peljem sam, da se vrnem kadar mi paše. Nisem pa imel vinjete. Začetek leta sem jo kupil in prej, kot sem jo prilepil, sem jo izgubil. Kupoval sem jih za tiste mesece, ko sem računal, da jo bom rabil, oktobra pa je nisem več imel. Poklical sem tajnika, ki stanuje na Čepovanu in mi je povedal, da bo v Tolminu vzel tudi predsednika NO, ki pride iz Kobarida. Tako sem ga počakal in skupaj smo odšli v Batuje. Po poti mi je tajnik povedal, da so na skupščino povabili tudi predsednika Zvezo ribištva Slovenije (ZRS).
Ko smo prišli do Batuje, je bilo na verandi že veliko ribičev. Okrog ene mize so bili mladi funkcionarji iz ribiških družin Renče, Soča (Nova Gorica), Ajdovščina in Ilirska Bistrica. Ob naslednji so bili predsednik ZRD Primorske in njen bivši predsednik in dva iz Idrije. Bil sem presenečen, zakaj pa je tu bivši predsednik! Saj je sam dal ostavko in zdaj brez veze prihaja sem. Zelo na glas sem ga vprašal: »Kaj pa ti delaš tukaj? Če bi jaz dal ostavko, bi me nikoli več ne bi videli tukaj!«
Nihče ni nič odgovoril, vsi so bili tiho in še bolj na glas sem isto ponovil. Vse tiho. Aha, to pa bo zanimivo! Sem skoraj najstarejši in vedno sem vse pozdravil, tokrat namenoma nisem, saj je normalno, da prvič pozdravijo daleč mlajši tiste starejše. In nihče me ni pozdravil iz sosednje mize. Naročil sem konjak in ob toplem soncu sem kadil cigaro in razmišljal. Torej tako, to ni bila zahteva RD Renč, ampak pripravljen je puč. Prav zanimivo bo, ko bom to prvič videl. Torej staro vlado bodo vrgli in nova, mlada vlada bo vladala na celih 8.000 evrih!? No, princip je enak, tudi če gre za milijarde in bilijone!
Prej, kot smo šli člani UO na sejo, sta prišla tudi predsednik in sekretar RZS in smo se pozdravili. V gostilni sobi je bila pripravljena miza v obliki podkve; najprej naj bi tu imeli sejo UO, za tem pa sejo skupščine. Ko sem stopil v sobo, sem takoj videl , da so vsi tisti iz Renč, Ajdovščine, Ilirske Bistrice in iz Postojne na desni strani in tako sem jaz sedel na levo in ob meni predsednik Idrije, Kopra pa še ni bilo. Na čelu so bili predsednik, tajnik in predsednik NO ZRD Primorske. Poleg tega pa je bilo spredaj še nekaj miz in pri eni je družba treh jedla, pila in glasno govorila. Zelo prijetna seja!
Takoj sem videl, da je na desni strani preveč ljudi. Opozoril sem predsednika, da je treba vse, ki ne pašejo zraven, takoj poslati ven. Predsednik je premalo odločen. Zahteval je, da lahko ostanejo, vendar ne morejo glasovati. Moram povedati, da bi jaz kot predsednik zahteval, da naj grejo ven vsi ki niso v UO, izključno predsednik in sekretar ZRS. Ne vem, ali predsednik ni vedel, kaj se bo dogajalo in bi res moral poslati ven vse firbce, da se ne bi pasli ko bo šel v svojo Custozo.
In seja se je pričela. Morali bi namreč potrditi zaključni račun za 2015 in enako na skupščini. Poleg tega je bila še finančna in vsebinska informacija v letu 2016 do 30.09. in potrditev nagrad za tajnika in vodje sekcij. V glavnem sta govorila predsednik Renč in nekaj manj iz Ilirske Bistrice. Dobre veste za koliko denarja gre in šlo je da je preveč stroškov za potne stroške, ampak enako, da smo imeli premalo sej, kar ne gre skupaj. Govorili so, da je bila leta 2015 preveč stroškov za proslavo 60. Obletnice ZRD Primorske, ker je stala 2000 EUR. Pa zakaj je predsednik dovolil, da je bila ta proslava skupaj z odprtjem nove ribogojnice v Tolminu! V glavnem je šlo za denar in hudo je bilo, da je bila v zaključnem računu 2015 izguba okrog 700 EUR, že sedaj pa je na računu in na depozitu nad 7.000 EUR. Ja, z malo denarja je vedno problem in koliko ljudi se mora s tem ukvarjati! Če pa izgubimo 5 milijard, tega nikogar ne zanima, predvsem ne v Sloveniji.
Nekaj časa sem poslušal in v svoj notes sem zapisal: »Smešnice, smešnice!«. Nato sem prosil za svojo besedo. Vedel sem, kako se bo končalo, nisem pa mislil, da bodo tako neučakani. Povedal sem jim naslednje: »Član tega UO sem že od leta 2000 in od 2003 do 2008 sem bil tudi predsednik. Denarja je zelo malo, nekoliko nad 8.000. Vsako leto je vsebina enaka in najbolj pomembno je delo z ribiči mladinci iz cele Primorske. Vse to preganjanje o teh majhnih stroškov je čista neumnost, še posebej, ker predsednik dela popolnoma zastonj. Ne zdi pa se mi v redu, da tako dolgo ni sklical skupščine. Zaradi mene, ga lahko vržete, vendar je zaključni račun v redu in ga bom potrdil!«
Govorilo se je še naprej in naprej, ampak nič takega, da bi bilo treba opisati. Ni vredno. Ko je predsednik predlagal potrditev zaključnega računa za leto 2015 sem dvignil roko in dvignil jo je tudi predsednik RD Idrija. Vsi ostali so glasovali proti in zaključni račun ni bil potrjen. Ko je predsednik videl, da ne more več delovati, je takoj dal svojo ostavko in je bila sprejeta. Nato je dal ostavko predsednik NO in nato še tajnik. Vlade ni bilo več.
Za konec je bila predvidena večerja. Vse zaposlene sem opozoril, da ni nikogar, ki bi plačal račun.
Zanimalo me je, kako bo šlo naprej.  Čez kakih 10 minut so že klicali delegate za skupščino. Takoj sem videl, da so bili pripravljeni. Bilo je pripravljeno predsedstvo in predsednik je takoj predlagal novega predsednika in nov Nadzorni odbor. Jaz sem prosil besedo in sem rekel: »Nikoli še nismo nekaj takega v ZRD Primorske doživeli in vedno smo se o novih funkcionarjih pogovarjali v svojih družinah. Poleg tega ne vem, ali je to legalno glede na pogodbo med RD Primorske in v Statutu, saj smo jih pripravljali, ko sem bil predsednik. Če bi bil vedel, kaj se bo zgodilo, bi jih pač prinesel.«
Predsednik predsedstva mi je takoj zabrusil: »Bomo šli pa na Upravno sodišče!«
No, zaradi mene lahko gre, če hoče, govoriti z njim pa mi je pod nivojem. No, predsednik ZRS ga je opozoril, da to govorjenje o sodišču ni primerno. Oba kandidata iz RD Tolmin sva vse glasovala proti. Nisem gotov, kako sta glasovala delegata iz Idrije, mislim da sta bila največ vzdržana. Vsi drugi so stalno glasovali za.
Novi predsednik ZRD Primorske je rekel nekaj besed, zapolnil sem si, ker je rekel, da bomo ribiške družine skupaj kupili »krape«!? Bog pomagaj, edino to sem si zapomnil.
Novi predsednik je predlagal edino vsebinsko točko in sicer da potrdimo večerjo. Vsi so bili za, samo midva iz Tolmina sva se vzdržala.
Tolminci smo odšli takoj, saj nismo potrdili večerje. Na poti pa smo stopili v dobro gostilno in nam je bilo bolj prijetno kot v tisti družbi.

V Tolminu, 30. Oktobra, 2016